HAVUZ TALEBİNİZ SADECE 3 ADIMDA HAYALDEN GERÇEĞE DÖNÜŞSÜN!

1 BAHÇENİN RESMİNİ ÇEK!
2 WHATSAPP'DAN
0 530 144 72 13'E GÖNDER
3 HAVUZUNUZ BAHÇENİZE GELSİN!

Görüş ve önerileriniz için lütfen info@havuzizmir.net mail adresine talebinizi iletin. Teşekkür ederiz!

Donmaya Karşı Havuz Bakımı

Donmaya Karşı Havuz Bakımı
Kışın havuz bakımı ile uzun ömürlü kullanım sağlanabilir.

Yapılırken oldukça maliyetli olan havuzlar, kışın havuz bakımı ile uzun ömürlü kullanım sağlanabilir. Özellikle sert kış geçiren bir bölgede bulunuyorsanız, havuz suyunun donmasını önlemek ve donmanın getireceği hasarı en aza indirmek için bazı işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir.

  • Doğru kimyasal denge için mekanik olmayan kışlık kitler kullanılmalı
  • Körükler, borular ve diğer ekipmanları sudan çıkarmadan temizlenmeli
  • Su tüpleri ve hava yastıkları, buz oluşmasını önlemek için tavsiye edilir.
  • Şok kimyasalları ve antifriz, suyun donmasını önleyecektir.
  • Kauçuk tapa kullanarak, donmayı önleyecek, buzun genleşmemesini sağlayarak, dönüş hatlarına zarar vermesine de son verecektir.

Daha Hafif İklimlerde Havuz Bakımı

Sadece soğuk kış aylarında değil, ılıman iklim bile olsa havuzun bakımının yapılması ve soğuk hava şartlarına karşı hazırlanması gerekir. Bunun için birkaç adımı izlemeniz yeterli olacaktır.

  • Prefabrik Havuz pompasının, donma sıcaklığının altındaki dönemlerde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
  • Havuz suyu, havuz mevsimi dışındaki günlerde dengeli tutmalı ve periyodik zamanlarda dezenfekte edilmelidir.
  • Bazı durumlarda kışlık kapak ya da güvenlik kapağı da takılabilir.

Havuz Örtüsü Kullanımı

Özellikle daha soğuk iklimlerde havuzun, sert hava koşullarından etkilenmemesi ve korumak için, havuzların kapatılması gerekir. Havuzun kapatılması, havuz sezonunun bitmesinden hemen sonra yapılmalıdır.

Havuz örtüleri, havuzun kar ve yağmur sularından korunmasını sağlar. Aynı zamanda hayvanların etkisinden de korunan havuzlar, aynı zamanda küçük çocuklu ailelerde, çocukların havuza düşmesini de engellemektedir.

Havuz kapağı pompası ile, yağmur ve kar sularının yüzlerce kilo basınç eklemesini önleyebilir ve havuz örtüsünü daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz.

Havuz Kapağı Kullanmanın Önemi

Kışın havuz bakımı yaparken, kış havuzu örtüsünün, havuza güvenli şekilde takıldığından emin olunması gereklidir. Bunun anlamı; hava yastığını şişirerek, kabloyu sıkmak ve kapak klipslerini sabitleyerek, havuzun üstüne doğru şekilde yerleştirmek anlamına gelir.

Havuz kapağı kullanmadan önce; havuza düşen yapraklar, çimenler, dallar, bitki kalıntıları gibi şeyleri temizlemek gerekir. Bunun için havuz süpürge hortumları ile su temizlenir ve vakumlanır.

Havuz kapağı üzerindeki karın temizlenmesi için karın sertleşmesini beklemeden, daha taze iken temizlemek hem ağırlık binmesi engeller hem de daha kolay temizlenir. Temizleme işlemi yapılırken, güvenlik önlemlerinin alınması da gerekir.

Havuz Ekipmanlarının Temizlenmesi

Havuz ekipmanları, havuzların en çok zarar gördüğü durumlardır. Havuz parçaları çoğu zaman görünmez ve görünmediği için de temizlenmez. İsterseniz ılıman iklimde olun isterseniz sert kış ikliminde olun, havuz parçalarının periyodik bakımla temizlenmesi gereklidir.

Havuz parçaları temizlenirken;

  • Tüm ekipmanların düzenli çalıştığından emin olmalısınız.
  • Havuz pompası, filtresi, ısıtıcı, periyodik şekilde kontrol edilmeli ve parçaların bakımı düzenli yapılmalıdır.
  • Havuz parçalarının temizlenmesi sırasında, havuz suyunun temizlendiğinden emin olunmalıdır.
  • Suyun donmuş olması, havuz borularınızın çatlamasına neden olabilmektedir.

Havuz bakımı için kendiniz uğraşamıyorsanız, konusunda uzman ve deneyim sahibi olmuş havuz uzmanları ile çalışmanız, en doğrusudur.

Dengeli Temiz Su Kullanılmalı

Havuz sahibi olan kişilerin çoğu, havuzunu tamamen boşaltmamaktadır. Bu yüzden dengeli su kullanımı çok fazla olmaz. Oysaki kimyasal anlamda dengeli temiz su, bir havuzun olmazsa olmazlarındandır.

Dengeli su sayesinde; yosundan, bakterilerden, kurtulabilir ve havuzunuzun ömrünü uzatabilirsiniz. Havuzunuz kapalıyken bazı ipuçlarını takip ederek, havuzunuzun temiz kalması ve yaza hazır olmasını sağlayabilirsiniz.

Havuzda dengeli temiz su olması için;

  • Havuz kimyasaları kullanılmadığı zamanlarda 2 ayda bir kere kontrol edilerek, dengesinin kontrolü yapılmalıdır. Böylece havuzda yosun ve bakteri üremesi önlenir.
  • Bir önceki sezondan kalma tüm kimyasalların yerine yeni kimyasallar alınması gerekir. Çünkü zamanla güçlerini kaybederler.
  • Ilıman bir iklimde yaşıyor ve havuzunuzu açık bırakıyorsanız, havuz bakımına bir kata daha önem vermeniz gerekir.

Havuz Isıtıcılarının Temizlenmesi

Kışın havuz bakımı konusunda en çok dikkat edilmesi gereken parçalardan biri, havuz ısıtıcılarıdır. Gazlı ısıtıcılar, eşanjörlü ısıtıcılar ve elektrikli ısıtıcılar olmak üzere üç çeşit havuz ısıtıcısı vardır.

Gazlı ısıtıcıların birkaç yıl kontrol edilmese de çalışmaya devam etseler de elektrik olanlar, uzun yıllar bakım yapılmadan çalışabilmektedir. Havuz eşanjörlerinin kolay temizlenmesi için, paslanmaz çelik plaka kullanılmalıdır.

Havuz tiplerine göre olması gereken sıcaklıklar;

  • Kapalı prefabrik yüzme havuzları nda 26-28 derece
  • Çocuk havuzlarında 26-32 derece
  • Terapi havuzlarında 35-37 derece
  • Masaj havuzlarında 32-38 derece
  • Soğuk su şok havuzlarında ise 14-16 derece olmalıdır.

Kişilere özel havuzlarda bu sıcaklıklar 1-2 derece azaltılabilmekte ya da çoğaltılabilmektedir.

 

TOP